Banketbakkersroom

Als je er helemaal voor wilt gaan, kun je het vanillestokje het beste in de lengte splitsen, de zaadjes eruit schrapen en zowel de boon als de zaadjes een uur van tevoren in de melk doen. Voor een sterkere vanillesmaak. Zelf doe ik dat zelden en mijn banketbakkersroom smaakt prima als ik dat niet doe. Het is dus niet echt een noodzaak. Je zult moeten multitasken als er niemand in de buurt is om je te helpen. Het kan handig zijn om de kom waarmee je de eieren gaat kloppen op een vochtige doek te zetten. Zo beweegt hij niet door de hele keuken als je de eieren aan het temperen bent en heb je beide handen vrij om je op het temperen te concentreren.

Uw advertentie hier?

Hoe maak je banketbakkersroom

 • Breng melk aan de kook op middelhoog tot laag vuur. Gemakkelijk. Klop de eieren tot ze schuimig zijn. Gemakkelijk. Hier komt het multitasking moment waarbij je de eieren gaat temperen met een deel van de melk.
 • Giet nu alles terug in de pan. Je banketbakkersroom zal nu erg schuimig zijn. Begin te roeren alsof er geen morgen is! Breng opnieuw aan de kook op middelhoog tot laag vuur.
 • Ondertussen zal het schuim verdwijnen. Het is OK, het zou dat moeten doen. Blijf roeren, roeren, roeren.
 • Laat een minuut of drie koken. Je ziet de banketbakkersroom al indikken! Wees voorzichtig tijdens het roeren. Je wilt jezelf niet verbranden aan kokende melk.
 • Zeef de banketbakkersroom en gebruik hiervoor een lepel of spatel.
 • Het roeren is nog niet voorbij. Nu willen we alleen roeren om te voorkomen dat er een vel ontstaat, dus je moet het om de paar minuten roeren.
 • Zodra de banketbakkersroom op kamertemperatuur is gekomen, dek je deze af. Druk de plastic folie tegen de banketbakkersroom. Laat opstijven in de koelkast. Helemaal klaar.

Tips voor de perfecte banketbakkersroom

“Meel of maizena?”
Ik gebruik graag geen maizena als dat niet nodig is, maar dit is een van de recepten waarvan ik overtuigd ben dat je het moet gebruiken. Dat betekent niet dat je het meel hoeft weg te laten. Maar als je alleen meel zou gebruiken, dan proef je dat. Ik heb veel banketbakkersroom gemaakt met alleen meel, en elke keer vroeg ik me af wat ik verkeerd had gedaan, omdat het altijd korrelig zou smaken. Toen verving ik de helft van de bloem door maizena en ik had meteen succes.

Houten lepel of garde? Of mixer?
Ik gebruik een garde om de eieren te kloppen en de bloem en maizena erdoor te roeren, maar ik gebruik een lange houten lepel in de pan. Reden hiervoor: een garde heeft problemen om in de pan te komen. En je moet de zijkanten schrapen, anders verbrandt de banketbakkersroom.

Banketbakkersroom met vanillestokjes of vanille-extract?

Beide. Je zou banketbakkersroom kunnen maken zonder toevoeging van vanille, maar waarom zou je dat willen doen? Tenzij je een heel andere smaak maakt, maar daar hebben we het nu over. De zaden van het vanillestokje geven je banketbakkersroom niet alleen een geweldige smaak, maar ook een authentieke uitstraling, erg mooi. Voeg wat vanille-extract toe om de vanillesmaak te versterken. Geloof me, je zult er geen spijt van krijgen. Als je geen vanillebonen in huis hebt (shame on you!), gebruik dan alleen vanille-extract. Maar weet dat je iets mist. Grote tijd.

Suiker?
Zelf gebruik ik het liefst basterdsuiker, omdat dat makkelijk oplost en de kleur van de banketbakkersroom niet aantast. Maar je kunt elke soort suiker gebruiken die je lekker vindt, dat maakt niet uit. Houd er rekening mee dat een donkerbruine suiker de kleur van uw banketbakkersroom aantast en dat deze niet zo geel kan worden. Als je dit recept voor de eerste keer probeert, maak dan geen grote aanpassingen aan de hoeveelheid suiker in het recept, want het is waarschijnlijk minder zoet dan je zou verwachten.

Banketbakkersroom te dun?
Het is me al eerder overkomen. Ik heb de hele vier uur gewacht tot de banketbakkersroom stijf was en toen ik hem uit de koelkast haalde ... gebeurde dat niet. Dat gebeurt als je het niet lang genoeg kookt, omdat de zetmelen dan onvoldoende kans hebben gehad om te binden. Maak je geen zorgen als dit met je banketbakkersroom gebeurt. Je hoeft het niet weg te gooien. Breng het gewoon weer aan de kook en herhaal alles vanaf stap 6 in het recept.

Kan banketbakkersroom in de vriezer worden bewaard?

Als u maizena gebruikt, nee, dat kan niet. Wil je het echt invriezen, vervang dan de maizena in dit recept door 20 gram bloem. Het zal de smaak beïnvloeden, maar dat is sowieso persoonlijk, dus je weet het pas als je het probeert.

Andere smaken

Eerlijk gezegd heb ik alleen zelf vanille banketbakkersroom gemaakt. Maar ik weet dat het mogelijk is om elke smaak te maken die je maar wilt. Ik ga je daar geen recepten voor geven, want ik wil er graag een beetje mee experimenteren voordat ik je vertel wat werkt. In de meeste gevallen wordt echter een deel van de melk vervangen door andere vloeistoffen. Koffie, fruitsap of alcohol… De mogelijkheden zijn eindeloos!

Recept banketbakkersroom

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 5 minuten
Totale tijd: 5 uur, 15 minuten
Opbrengst: 600 g

Banketbakkersroom

Ingrediënten

 • 600 ml melk
 • vanillestokje (optioneel)
 • 2 eieren
 • 2 eidooiers
 • 80 g suiker
 • 2 tl vanille-extract
 • 20 g bloem
 • 20 g mais

Instructies:

 • Giet melk in een grote pan. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en gebruik de punt van je mes om de zaadjes eruit te schrapen. Voeg toe aan de melk, samen met het vanillestokje. Breng melk aan de kook.
 • Klop intussen eieren en dooiers met suiker en vanille-extract schuimig.
 • Voeg bloem en maizena toe en mix tot het is opgenomen.
 • Haal het vanillestokje uit de melk. Tempereer nu de eieren: giet een derde van de melk in een draad zo fijn als een haar in de eieren terwijl u ze opklopt.
 • Giet het eimengsel in de pan met de rest van de melk en breng aan de kook. Het schuim zal langzaam verdwijnen. Wat je ook doet, blijf roeren alsof je een gek bent en schraap daarbij de zijkanten en bodem van de pan. Kook gedurende 3 minuten. Je banketbakkersroom moet al een vrij dikke consistentie hebben. Houd er rekening mee dat het nog dikker wordt als het is afgekoeld.
 • Plaats een fijne zeef over een grote kom. Gebruik een lepel of een spatel en zeef de banketbakkersroom in de kom.
 • Laat de banketbakkersroom binnen een uur op kamertemperatuur komen. Roer af en toe zodat er geen vel ontstaat. Dek af met plastic folie en laat minimaal vier uur in de koelkast opstijven.

Bewaar 3-4 dagen in de koelkast. Niet langer dan een uur buiten de koelkast laten. Niet bevriezen.
 

Terug naar Brownies & More
Cocktails-recepten