Als je er helemaal voor wilt gaan, kun je het vanillestokje het beste in de lengte splitsen, de zaadjes eruit schrapen en zowel de boon als de zaadjes een uur van tevoren in de melk doen. Voor een sterkere vanillesmaak. Zelf doe ik dat zelden en mijn banketbakkersroom smaakt prima als ik dat niet doe. Het is dus niet echt een noodzaak. Je zult moeten multitasken als er niemand in de buurt is om je te helpen. Het kan handig zijn om de kom waarmee je de eieren gaat kloppen op een vochtige doek te zetten. Zo beweegt hij niet door de hele keuken als je de eieren aan het temperen bent en heb je beide handen vrij om je op het temperen te concentreren.
“Meel of maizena?”
Ik gebruik graag geen maizena als dat niet nodig is, maar dit is een van de recepten waarvan ik overtuigd ben dat je het moet gebruiken. Dat betekent niet dat je het meel hoeft weg te laten. Maar als je alleen meel zou gebruiken, dan proef je dat. Ik heb veel banketbakkersroom gemaakt met alleen meel, en elke keer vroeg ik me af wat ik verkeerd had gedaan, omdat het altijd korrelig zou smaken. Toen verving ik de helft van de bloem door maizena en ik had meteen succes.
Houten lepel of garde? Of mixer?
Ik gebruik een garde om de eieren te kloppen en de bloem en maizena erdoor te roeren, maar ik gebruik een lange houten lepel in de pan. Reden hiervoor: een garde heeft problemen om in de pan te komen. En je moet de zijkanten schrapen, anders verbrandt de banketbakkersroom.
Beide. Je zou banketbakkersroom kunnen maken zonder toevoeging van vanille, maar waarom zou je dat willen doen? Tenzij je een heel andere smaak maakt, maar daar hebben we het nu over. De zaden van het vanillestokje geven je banketbakkersroom niet alleen een geweldige smaak, maar ook een authentieke uitstraling, erg mooi. Voeg wat vanille-extract toe om de vanillesmaak te versterken. Geloof me, je zult er geen spijt van krijgen. Als je geen vanillebonen in huis hebt (shame on you!), gebruik dan alleen vanille-extract. Maar weet dat je iets mist. Grote tijd.
Suiker?
Zelf gebruik ik het liefst basterdsuiker, omdat dat makkelijk oplost en de kleur van de banketbakkersroom niet aantast. Maar je kunt elke soort suiker gebruiken die je lekker vindt, dat maakt niet uit. Houd er rekening mee dat een donkerbruine suiker de kleur van uw banketbakkersroom aantast en dat deze niet zo geel kan worden. Als je dit recept voor de eerste keer probeert, maak dan geen grote aanpassingen aan de hoeveelheid suiker in het recept, want het is waarschijnlijk minder zoet dan je zou verwachten.
Banketbakkersroom te dun?
Het is me al eerder overkomen. Ik heb de hele vier uur gewacht tot de banketbakkersroom stijf was en toen ik hem uit de koelkast haalde ... gebeurde dat niet. Dat gebeurt als je het niet lang genoeg kookt, omdat de zetmelen dan onvoldoende kans hebben gehad om te binden. Maak je geen zorgen als dit met je banketbakkersroom gebeurt. Je hoeft het niet weg te gooien. Breng het gewoon weer aan de kook en herhaal alles vanaf stap 6 in het recept.
Als u maizena gebruikt, nee, dat kan niet. Wil je het echt invriezen, vervang dan de maizena in dit recept door 20 gram bloem. Het zal de smaak beïnvloeden, maar dat is sowieso persoonlijk, dus je weet het pas als je het probeert.
Eerlijk gezegd heb ik alleen zelf vanille banketbakkersroom gemaakt. Maar ik weet dat het mogelijk is om elke smaak te maken die je maar wilt. Ik ga je daar geen recepten voor geven, want ik wil er graag een beetje mee experimenteren voordat ik je vertel wat werkt. In de meeste gevallen wordt echter een deel van de melk vervangen door andere vloeistoffen. Koffie, fruitsap of alcohol… De mogelijkheden zijn eindeloos!
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 5 minuten
Totale tijd: 5 uur, 15 minuten
Opbrengst: 600 g
Ingrediënten
Instructies:
Bewaar 3-4 dagen in de koelkast. Niet langer dan een uur buiten de koelkast laten. Niet bevriezen.