Koffie bij de brownies

Iedereen weet dat geen enkele rauwe koffieboon uit ons land of uit Italië komt. De oorspronkelijke koffiebonen komen uit heel andere streken van de wereld. Uiteindelijk zorgt een uitgekiend verwerkingsproces ervoor dat die diversiteit aan (espresso) koffie ontstaat. 

Er bestaan heel veel verschillende soorten koffieplanten en evenzoveel manieren om koffie te verbouwen en koffie te branden. Hierdoor ontstaat een grote verscheidenheid aan smaken. Er bestaan honderden verschillende koffieplanten maar lang niet elke plant levert geschikte bonen op. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste koffiesoorten en hun oorsprong.

De oorsprong van koffie

ARABICA
De plant groeit in Ethiopië nog in het wild en geeft de beste kwaliteit bonen. Hij kan alleen op hoger gelegen gebieden groeien. De koffie die deze bonen oplevert is ook wel bekend als 'milde koffie'.

LIBERICA
Deze plant groeit in Liberia. Hij is vrij kwetsbaar vanwege zijn gevoeligheid voor bladziekten. Daardoor wordt hij eigenlijk niet veel meer verbouwd.

ROBUSTA
De bonen die van deze plant komen zijn weer van een andere kwaliteit. Het is een een hele sterke koffieplant. Hij kan onder verschillende omstandigheden en ook op de lager gelegen plantages worden verbouwd. Bonen van de Robusta worden veelal in melanges verwerkt en worden ook gebruikt voor het produceren van oploskoffie . De planten worden over de hele wereld verbouwd, onder verschillende omstandigheden.

Brazilië 

  • Cerrado Santos is een zoet mild.

Colombia

  • Supremo is een volle koffie met een fris aromatische smaak.

Ethiopië

  • Mocha Linu, een geurige aromatische koffie met een volle smaak en een prettig, enigszins zurig karakter.

Guatemala

  • Alta Verapaz, een complete, volle friszure, geurige koffie met een breed bouquet.

India

  • Coorg Parel, een licht aromatische koffie met een zacht karakter.

Indonesië

  • Sulawesi kalossi is een volle, geurige, aromatische koffie met een zware, ietwat gronderige smaak. 
  • Robusta Java is een zeer volle pittige en geurige koffie.

Kenya

  • Masiai, een aromatische koffie met een vol en geurig karakter.

Nicaragua

  • Rain forest, een milde, aromatische en zeer geurige koffie.
  • Maragogype is een feestelijke, geurige en enigszins zure koffie met een verfijnd karakter.
Terug naar Brownies & More
Cocktails-recepten