Broodbakken: voordat je begint

Net als bij al de andere dingen die u in de keuken doet, geldt voor zelf broodbakken: goed materiaal is het halve werk. Zorg dus voor goede producten als meel, gist en andere zaken die u aan het brood wenst toe te voegen.

Koop een goede broodoven van een goed merk, om teleurstelling achteraf te voorkomen. Ik raad aan er een te kopen met de mogelijkheid om broden van diverse gewichten te bakken.

Uw advertentie hier?

Broodbakken: geen vocht of zout op het gist!

Laat het gist NIET in aanraking komen met vocht of zout, voordat de machine zijn werk gaat doen. Dan moet het bijna altijd lukken! De recepten op deze site staan in de door mij gehanteerde volgorde van toevoegen van de ingrediënten. Volg voor de korstkleur en de grootte van de recepten op deze site het advies van de fabrikant bij vergelijkbare hoeveelheden meel.
Belangrijk:

Enige adviezen

Volg de beschrijving van de producent van de broodmachine, zegt men altijd. Dit heeft dan met name betrekking op de volgorde, waarin de ingrediënten in de machine gedaan dienen te worden. Zelf heb ik mijn eigen volgorde. En deze is: bloem, in een bergje in de vorm. Dan de vloeistof eromheen gieten. Olie of boter etc. in een hoekje, suiker/honing in een ander hoekje, zout eveneens in een eigen hoek, gist in een kuiltje in de bloem.

Wanneer er toevoegingen zijn als noten etc., gebruik dan een programma, dat een piepsignaal geeft wanneer deze toegevoegd kunnen worden.
Kant en klare broodmixen zijn gemakkelijk en vaak best smakelijk Maar de ware zelfbakker zoekt meer uitdaging!

Probeer in grotere hoeveelheden in te kopen

Merken als Aveve, Soezieclub en Soubry leveren ook verpakkingen die meer bevatten dan één kilo. Bijvoorbeeld: heeft u zelf geen pas van een groothandel? Zoek iemand in uw omgeving die deze wel heeft. (Makro etc.) Kijk bij natuurwinkels. Geef in het buitenland uw ogen goed de kost!

Terug naar Brood
Cocktails-recepten