Luchtige muffins met bosbessen, kaneel en vanille

Hier in Nederland serveren ze bosbessenmuffins bij IKEA. Waarschijnlijk ook in andere delen van de wereld, aangezien IKEA overal is, maar ik weet niet of ze overal dezelfde muffins serveren. Ze zijn gewoon te lekker. Zo pluizig, het zijn net kleine wolkjes. Wolken gevuld met bosbessen. Ik neem er meteen nog een, bedankt!

Gemakkelijk recept

Het is niet heel moeilijk om deze te maken, maar normaal gesproken maak je muffins in één kom, meng het natte met het droge en je bent klaar. In dit geval niet. Dit recept vereist een paar extra stappen. En het is allemaal zo ontzettend de moeite waard. Misschien heb je deze luchtige bosbessenmuffins ook bij de IKEA in jouw land? Of zijn ze anders dan degene die ze hier verkopen?

Ik beweer niet dat deze precies hetzelfde zijn, maar ze komen wel heel dichtbij. Het zijn de meest luchtige zelfgemaakte muffins die ik tot nu toe heb geproefd. Nog luchtiger dan de meeste commerciële muffins! En ik weet het, ik heb nogal wat van beide gehad in mijn leven… Dat alleen al zou reden genoeg moeten zijn om deze te proberen. Zelfs als je niet het voorrecht had om de IKEA muffins te proeven, heb je nu de kans om deze zelf te maken. En dat wil je echt.

Voorbereiding

  • Neem de tijd om al je ingrediënten en gereedschappen klaar te maken, want we werken hier met een luchtig beslag. Je hebt een mengkom nodig voor de melk, een kleinere mengkom voor de eiwitten en een kleine of middelgrote kom voor de dooiers. En een kleine kom om de droge ingrediënten door elkaar te mengen. Je hebt een garde, een rubberen spatel, een mixer met gardeopzet en een eetlepel nodig. Ontvet de mengkom (en gardeopzet) die je voor de eiwitten gaat gebruiken met een paar druppels citroensap.
  • Je kunt baking cups/cupcake liners gebruiken, maar als je deze niet in de buurt hebt, kun je ook bakpapier gebruiken. Snijd het in vierkanten en druk ze in de kuiltjes van de muffinvorm. Zoek een paar mokken of iets dat in deze putjes past, zodat ze het perkament op zijn plaats kunnen houden. Het lijkt misschien alsof het zijn vorm niet zal behouden, maar dat zal het wel zijn als je het beslag erin giet. Als je ook geen bakpapier in de buurt hebt, kun je de bodems van de pan invetten, maar dat raad ik je hier af, omdat de bosbessen en streusel topping de neiging hebben om aan elkaar te kleven en dan aan de pan te kleven. Succes om die eruit te krijgen.
  • Dit recept is voor 18 muffins van standaardformaat. Dus anderhalve muffinvorm van standaardformaat. Je kunt de eerste twaalf bakken en de andere zes laten wachten tot de eerste batch klaar is en de pan is afgekoeld. Er zijn ook muffinvormpjes voor zes muffins. Leuk als je er ook zo een hebt, maar bak ze alleen samen als ze naast elkaar in je oven passen.
  • Ik giet het beslag graag in de pan met een spuitzak, of een gewone diepvrieszak waarvan een van de uiteinden is afgeknipt. Het is veel gemakkelijker om te werken zonder er een puinhoop van te maken. Bij gebruik van een lepel belandt de helft van mijn beslag op de pan, in plaats van erin, maar dat kan aan mij liggen natuurlijk…

Hoe maak je pluizige bosbessenmuffins

  • Gooi alle ingrediënten voor de streusel-topping in een keukenmachine.
  • Pulseer tot je zandachtige kruimels krijgt. Sommige mensen zeggen dat dit op erwten lijkt. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar de erwten die ik eet zien er niet zo uit. Gewoon zeggen... Zet opzij in de vriezer.
  • Klop de dooiers los met de 100 gram suiker, vanille-extract, zure room en zout. Voeg kokosolie toe en roer tot het is opgenomen.
  • Voeg dit mengsel toe aan de melk en roer door elkaar.
  • Zeef alle bloem boven de mengkom.
  • Duw zachtjes en roer totdat het is opgenomen. Het is niet erg als je nog wat meelvlekken ziet.
  • Klop de eiwitten en een paar druppels citroensap met een mixer tot ze geen volume meer krijgen.
  • Voeg de 10 gram suiker toe terwijl je op hoge snelheid mixt. Ga door tot je zachte tot medium pieken bereikt. Het mag er niet uit vallen als je de kom ondersteboven houdt.
  • Doe de helft van de eiwitten en leg ze op het beslag.
  • Spatel de eiwitten voorzichtig en voorzichtig door het beslag met een rubberen spatel. Herhaal met de andere helft van het eiwit zodat je een luchtig muffinbeslag krijgt.
  • Vul de kuiltjes van de muffinpan bijna halverwege. Leg er wat bosbessen op. Zorg ervoor dat ze de zijkanten van de pan of het papier niet raken.
  • Voeg meer beslag toe en begraaf die bessen.
  • Als je wilt, kun je nu nog meer bosbessen toevoegen. Hierdoor zal er wat van dat bessensap naar boven sijpelen. Pak je streusel-topping en gebruik een eetlepel om het erover te strooien. En maak je pan schoon als je, net als ik, ondanks het gebruik van een spuitzak toch een troep hebt gemaakt... Ach ja.
  • In de oven gedurende acht minuten, verlaag dan de temperatuur tot 350 ° F (180 ° C) en bak nog eens 20 tot 25 minuten.
  • Laat minimaal vijf minuten in de pan afkoelen.
  • Haal ze uit de pan en laat ze volledig afkoelen op een koelrek. Als je nu de laatste zes muffins gaat bakken, vul dan de lege putjes van de muffinpan met water om gelijkmatig bakken te garanderen. Van de twee pannen die ik hier heb gebruikt, doet de aluminium Wilton pan het beste zijn werk. Je kunt het hier direct bestellen.

Tips voor de perfecte Fluffy Blueberry Muffins

Bosbessen = alles wat je wilt. Een beetje overbodig misschien, maar ik zeg het toch. Ja, je kunt de bosbessen vervangen door alles wat je lekker vindt. Of dat nu andere bessen zijn. Of fruit. Of noten. Of chocoladeschilfers. Of zelfs Cheetos. Wees moedig!

Ik wil meer of minder suiker

Deze muffins zijn niet superzoet. Met de streusel-topping erop, heb ik niet het gevoel dat ze meer suiker nodig hebben. Maar als je een heel lief persoon bent (aww…) voel je vrij om nog eens 50 gram suiker aan de dooiers toe te voegen. Je zou ook minder suiker kunnen gebruiken, maar dat zou ik niet aanraden, tenzij je anti-suiker bent. Vervang de basterdsuiker door biologische rietsuiker (maar niet door de eiwitten!). Kokossuiker of palmsuiker werkt misschien ook, maar dat heb ik nog niet geprobeerd, dus ik weet niet zeker wat dat voor de textuur van de muffins zal doen.

Dat streusel-topping...
Ach ja. De kers op de taart. Als je niet van streusel houdt (hoe?!) laat je het gewoon weg en vul je je muffins met zoveel bosbessen als ze kunnen bevatten. Ik zou het ten zeerste aanbevelen om die 1/4 kop suiker aan het beslag toe te voegen als je besluit de streusel weg te laten.

Perkamentpapier vs. cupcakevormpjes
Ik vind muffins er mooi uit zien als ze gebakken zijn met bakpapier, zo rustiek... En het perkament is zo makkelijk uit de muffins te halen, maar aan de andere kant is het een heel gedoe om de bakvorm met bakpapier klaar te maken. Als ik naakt ben, hou ik het meest van de muffins die zijn gebakken met cupcake-voeringen. De klassieke ribbelrand laat meteen zien hoe pluizig ze van binnen zijn. En het is zo gemakkelijk om een ​​pan te bekleden met baking cups. Maar soms blijven bessen aan het papier plakken en scheur je de muffin uit elkaar. Dus ja, maak je keuze. Ze hebben allebei verschillende voor- en nadelen. Ik raad af om geen papier te gebruiken en alleen de vorm in te vetten, omdat de muffins de neiging hebben om minder te rijzen en ook aan de vorm kunnen plakken. Ook als je een anti-aanbakpan hebt.

Recept Fluffy Blueberry Muffins

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Opbrengst: 18 muffins van standaardformaat

Ingrediënten:

  • 220 ml melk*
  • 1,5 el azijn
  • 180 g zure room
  • 30 ml kokosolie, gesmolten
  • 2 eidooiers
  • 3 eiwitten
  • 3 tl vanille-extract
  • 100 g + 10 g basterdsuiker (superfijn)
  • 300 g bloem
  • 2 el kaneelpoeder
  • 2 tl baksoda
  • 1,5 tl maizena
  • snufje zout
  • 140 g bosbessen
  • (*) Je zou karnemelk kunnen gebruiken en de azijn weglaten.
  • Streusel-topping
  • 60 g bloem
  • 60 g bruine suiker
  • 2 tl kaneelpoeder
  • snufje zout
  • 100 g boter, koud

Instructies:

  • Gooi alle streusel-ingrediënten in een keukenmachine en pulseer tot je kruimels hebt die op zand lijken. Zet weg in de vriezer.
  • Meng melk met azijn in een mengkom en zet opzij. Verwarm de oven voor op 220 °C, boven-/onderwarmte. Bereid de muffinvorm voor met bakpapier of bakvormpjes. Meng bloem met kaneelpoeder, bakpoeder, maizena en zout. Aan de kant zetten. Maak een spuitzak klaar als je die wilt gebruiken om het beslag in de muffinvorm te doen.
  • Klop in een (kleine) kom eidooiers met suiker, vanille-extract en zure room samen met een garde. Voeg de kokosolie toe en meng dit erdoor.
  • Voeg het dooiermengsel toe aan de melk en meng het met je garde.
  • Zeef bloem boven de mengkom en roer net tot gecombineerd.
  • Pak je mixer. Klop in een kleine mengkom de eiwitten met een paar druppels citroensap tot ze geen volume meer krijgen. Voeg de 10 gram suiker toe en mix tot zich zachte tot medium pieken vormen.
  • Voeg de helft van het eiwit toe aan het beslag en spatel het er voorzichtig door met een rubberen spatel. Ga zo door tot je geen strepen eiwit meer ziet. Herhaal met de andere helft van het eiwit.
  • Giet het beslag in een spuitzak (of gebruik een lepel) en vul de holtes van de pan tot bijna halverwege. Pak een handvol bosbessen en strooi ze erover. Voeg dan nog wat beslag toe tot 3/4 vol. Voeg nog meer bosbessen toe en werk deze af met de Streusel Topping.
  • Bak 8 minuten, verlaag dan de oventemperatuur tot 180 °C en bak nog eens 20-25 minuten. Je wilt ze veerkrachtig en goudbruin.
  • Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en plaats de muffins vervolgens op een koelrek om ze volledig te laten afkoelen.

Bewaar luchtdicht bij kamertemperatuur 3-4 dagen, een week in de koelkast of 2-3 maanden in de vriezer.

Terug naar Brownies & More
Cocktails-recepten