Hoe kan ik puur en onbewerkt eten en toch aankomen?

Je kunt door allerlei omstandigheden ondergewicht hebben. Zo kan je bijvoorbeeld ernstig ziek zijn geweest of als oudere onbedoeld gewicht hebben verloren. Daardoor kun je je slechter voelen en minder presteren. Om je gezondheid te verbeteren is het dus slim om wat aan te komen in gewicht, maar wel op een verantwoorde manier. Vraag jij je ook wel eens af hoe je puur en onbewerkt kunt eten eten toch kunt aankomen? Lees dan verder.

Uw advertentie hier?

De belangrijkste tips

#1 Wees realistisch over je lichaamsbouw
Wanneer je dun maar gezond bent en je ouders en broers en zussen zijn dat ook, dan zit het waarschijnlijk in je genen. Dan kan je wel veel gaan trainen en meer gaan eten, waardoor je wat in gewicht toeneemt, maar doe het niet te drastisch want het is al gauw ongezond en niet van lange duur.

Het is wat anders als je herstellende bent van een ziekte of operatie, dan kan je meestal makkelijker aankomen, tenzij je van nature dun bent.

#2 Neem geen dieetproducten die te veel beloven
Er zijn producten op de markt die snel gewichtsverlies of juist gewichtstoename beloven. Het klinkt te mooi om waar te wezen en dat is het meestal ook. Loop die dure misleidende producten dus voorbij en geef je geld liever uit aan heerlijke gerechten die rijk zijn aan voedingsstoffen.

#3 Leg je focus op kwaliteit, niet op kwantiteit
Als je gezond wilt aankomen, kies dan zo vaak mogelijk voor gevarieerd voedsel dat rijk is aan eiwitten, vetten en langzame koolhydraten. Van chips en snoep kom je ook aan, maar die zijn niet gezond en helpen je ook niet om spier- en botmassa op te bouwen en weefsel te herstellen na bijvoorbeeld een operatie. Aankomen is wat lastiger dan afvallen. Wel geldt ervoor dat je het beste dezelfde voedingsmiddelen kunt eten als wanneer je bezig bent met koolhydraatarm eten en afvallen.

Hier zijn enkele tips om aan te komen, terwijl je wel puur en onbewerkt eet:

  • Als je niet zo’n grote eter bent, eet dan vijf of zes keer per dag. Drinken kun je beter niet doen tijdens de maaltijd, dan hou je meer ruimte over voor voedsel.
  • Voeg aan elke maaltijd een portie langzame koolhydraten toe in de vorm van zoete aardappel, quinoa, havermout of peulvruchten.
  • Voedzame ingrediënten zijn notenpasta, noten, zaden, pitten, avocado, vlees en vette vis. Verwerk deze producten naast de toevoeging van groenten en langzame koolhydraten in je vaste maaltijden.
  • Neem geen lightproducten of voedsel met een laag caloriegehalte, maar juist de gewone of gezonde volvette producten.
  • Bereid je havermout met kokosmelk of ongezoete amandelmelk, niet met water, en voeg na het koken een natuurlijke eiwitpoeder, honing, gedroogd fruit en/of noten toe.
  • Verwerk gezonde oliën in je salades, zoals bijvoorbeeld olijfolie, en doe er hele olijven, avocado’s, noten en zonnebloempitten doorheen.
  • Heb je moeite met eten? Dan zijn groene smoothies en Griekse yoghurt aangevuld met een natuurlijke eiwitpoeder en fruit, noten, zaden of pitten ideaal om 1 a 2 keer op een dag te eten/drinken naast je vaste maaltijden.
  • Maak gebruik van energierijke snacks zoals een dadelreep van het merk näkd of zelfgemaakte energierepen.
  • Beweeg voldoende en doe aan krachttraining om meer spiermassa te ontwikkelen.

Als je ondergewicht hebt en op een gezonde manier werkt aan gewichtstoename, dan zul je merken dat je je prettiger gaat voelen en ook beter kunt presteren.

Terug naar Afslanken en meer!
Cocktails-recepten