Vanille-extract

Vanille-extract. Een goddelijke uitvinding en ik gebruik het in van alles en nog wat. Ik schaam me niet om toe te geven dat ik er ooit een royale hoeveelheid van in mijn spaghettisaus heb gegoten. En hoewel dat hier thuis niet zo goed werd ontvangen, vond ik het geweldig.  Een probleem met vanille-extract van hoge kwaliteit is de beschikbaarheid: er is niet veel van! Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld, dus dat is geen grote verrassing. Maar we kennen allemaal de smaak van vanille (of we denken dat we dat doen) omdat het vanaf de dag dat we geboren zijn naar ons gezicht wordt gegooid. Maar het meeste daarvan is eigenlijk NEP vanille. Deze website beweert dat naar schatting 95% van alle 'vanille'-producten is gemaakt met kunstmatige vanilline. Dat is veel. Dus de kans is groot dat je niet eens weet hoe echte vanille smaakt. En als dat het geval is, arme jij.

Uw advertentie hier?

Vanillesuiker

Gelukkig zijn er enkele kwaliteitsproducten die er zijn, maar nogmaals, ze zijn niet gemakkelijk te vinden. Ik heb bijvoorbeeld dit zakje met ‘bourbon vanillesuiker’, en het is gemaakt met biologische vanille. Dat zie je aan de kleine zwarte puntjes (zaadjes eigenlijk) die met de suiker vermengd zijn. Ik ben echter al zo gewend geraakt aan het gebruik van vanille-extract, dat deze suiker gewoon op mijn aanrecht zit te wachten op zijn kans. Misschien dat het ooit in een mix slagroom zal eindigen, maar ik ben erg blij met mijn extract.

Vanille-extract; extract grade vanillebonen

Je hebt minimaal twintig pods nodig. Het liefst dertig. Zoek op ‘extract grade vanillebonen’ en je vindt meer dan genoeg goedkope bundels om te bestellen. Ik kocht er vorig jaar een voor minder dan $ 20 en ik kreeg 100 bonen van top-kwaliteit, goed afgesloten. Met zoveel zou ik drie, zelfs vier liter (of een gallon) vanille-extract kunnen maken! Koop de goedkoopste wodka die je kunt vinden, misschien $ 10 dollar per liter, en je hebt een levenslange voorraad vanille-extract voor minder dan $ 50. Een fles gaat bij mij iets minder dan een jaar mee, maar ik bak veel. Een snelle Google-zoekopdracht leert me dat een 16 oz. fles puur vanille-extract kost ongeveer $ 17. Reken maar uit: je zou acht flessen moeten kopen om dezelfde hoeveelheid extract te krijgen voor bijna het drievoudige van de prijs! Plotseling klinkt $ 50 als een behoorlijke deal, nietwaar?

Hoe maak je je eigen vanille-extract

  • Neem 20-30 vanillestokjes (voor een liter) en snijd de helft ervan in de lengte door.
  • Neem je fles(sen) wodka en verwijder de dop.
  • Giet een kleine hoeveelheid wodka in een klein flesje (of in een glas en laat dat feest beginnen), zodat je geen wodka morst uit de fles als je de vanillebonen toevoegt. Of gebruik gewoon een grote (schone!) fles, als je die hebt. Giet alle wodka erin en maak je extract in de grotere fles.
  • Voeg vanillestokjes toe.
  • Zet de dop weer op. Geef het een goede shake. Laat het minstens een maand staan ​​(schud de fles drie tot vier keer per week) en ta-dah: je eigen zelfgemaakte vanille-extract!

Je kunt het na de eerste maand gebruiken, wanneer het een mooie, gouden kleur heeft, maar de smaak wordt sterker naarmate het langer staat. Dus stel je de diepte van de smaak in die tweede fles voor tegen de tijd dat je door de eerste bent gegaan! Het zal letterlijk goud waard zijn. Je zou na elk gebruik van het extract, wodka kunnen blijven toevoegen, maar dat raad ik eigenlijk af als je veel bakt, omdat dit je extract elke keer zal verzwakken. Als je vanille-extract ooit op is, gooi de vanillebonen dan niet weg! Snijd degene die je hebt gehalveerd in kleine stukjes en gooi ze in een pot met suiker, zodat je ook je eigen vanillesuiker kunt maken. De resterende bonen kunnen worden gebruikt voor een nieuw extract.

Het is mogelijk om glycerine te gebruiken in plaats van wodka, maar let op en koop de eetbare soort. Ik blijf bij wodka, omdat ik (de meeste) alcohol in mijn recepten altijd zal uitkoken.

Terug naar Brownies & More
Cocktails-recepten