Vanille Gebakken Donuts

Gebakken donuts zijn iets eigenaardigs. Ik bedoel, ze zijn absoluut anders dan de gefrituurde soort die we allemaal kennen en waar we van houden. Dit zijn meer kleine cakejes, maar tegelijkertijd helemaal niet zoals cake! Maar zo goed! Bovendien gemakkelijker en sneller te bereiden dan de gefrituurde versie. Maar ik stop nu met vergelijken.

Laten we het voor vandaag simpel houden en vanillegebakken donuts maken. Hoewel ‘simpel’ misschien een beetje tegenvalt, omdat ik deze driedubbele vanille-donuts een tijdje wilde noemen. Er zit twee keer vanille in de donuts zelf, en dan nog wat vanille in het glazuur. Hoe geweldig is dat?

Twee recepten

Ik heb twee andere recepten voor gebakken donuts: Natural Pink Baked Donuts en Maple Oat Baked Donuts. Ze zijn nog in het oude formaat (lees: geen) geschreven, houd daar dus rekening mee bij het lezen. Beide recepten hebben naar mijn mening geen glazuur nodig. Maar laten we er deze keer helemaal voor gaan en deze vanillebaby's glazuren. Of maak ze zonder glazuur. Want dat ziet er ook nog eens mooi uit.
Ik moet toegeven dat deze donuts het lekkerst smaken nadat ze volledig zijn afgekoeld. En dan nog wat. Normaal gesproken ben ik het type persoon dat alles uit de oven eet, maar deze smaken nog steeds een beetje 'eggy' als ze warm zijn. Geef de vanille de tijd om echt door te komen. Dan eet je er drie in één keer.

Voorbereiding

Ja, je hebt een donutpan nodig om dit recept te maken. Ik gebruik de Wilton-pan voor zes gewone donuts, wat me ongeveer $ 10 kostte. Je kunt er hier gelijk een bestellen. En ja, je steunt Bakken Zonder Mix een heel klein beetje door er een aan te schaffen. Of twee. Ik denk dat het ook mogelijk is om dit beslag in een muffinvorm te bakken, maar dan moet je het recept voor een standaard muffinvorm voor twaalf muffins verdubbelen en de baktijd aanpassen. Vet de pan in voor gebruik.

Dougnuts bakken lijkt veel op het bakken van muffins, want je voegt de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten, mengt ze door elkaar en je bent klaar. Je hebt een mengkom nodig, een houten lepel (of een garde), een kom om de droge ingrediënten te mengen, een zeef, een panschraper en, als je kokosolie gebruikt, iets om het in te smelten.

Meng voordat je iets anders doet de melk met de azijn in een mengkom. Als je een vanillestokje gebruikt, snij het dan in de lengte doormidden, schraap de zaadjes eruit en meng ze met de melk. Voeg ook het vanillestokje toe, maar vergeet deze er niet uit te halen voordat je gaat mixen! Je kunt nu je oven voorverwarmen, de overige ingrediënten klaarmaken etc. Hetzelfde als bij het maken van muffins (alweer), ik giet het beslag graag in de pan met een spuitzak, of een gewone diepvrieszak waarvan een van de uiteinden is afgeknipt. Het is veel gemakkelijker om te werken zonder er een puinhoop van te maken. Of gebruik een lepel.

Hoe maak je vanille gebakken donuts

  • Voeg suiker, vanille-extract (en, indien gebruikt, vanillepasta) en de olie toe aan de melk en mix tot de meeste suiker is opgelost.
  • Voeg ei toe en roer.
  • Zeef droge ingrediënten boven de mengkom.
  • Roer voorzichtig, totdat het is opgenomen.
  • Vul de pan tot 3/4. Zorg ervoor dat de middelpunten (donutgaten) niet bedekt zijn met beslag.
  • Bak 12-14 minuten in het onderste deel van de voorverwarmde oven. Je wilt goudbruine donuts.
  • Laat afkoelen tot je de pan kunt vasthouden zonder jezelf te verbranden. Zet een koelrek ondersteboven op de pan. Draai beide om en schud een paar keer goed om de donuts uit de pan te laten komen. Laat volledig afkoelen voordat je de donuts gaat glazuren.
  • Maak het glazuur. Neem een ​​diep bord of een kom met een plat oppervlak, groot genoeg om de donuts erin te laten passen en te roeren. Maak een mooi laagje banketbakkerssuiker in de kom, voeg een eetlepel melk toe en roer. Je wilt een dikke, plakkerige massa zoals je op de foto kunt zien. Snijd een vanillestokje in de lengte door, schraap alle zaadjes eruit en meng ze met het glazuur.
  • IJs de mooie kant.
  • Duw de donuts voorzichtig in het glazuur.
  • Laat het overtollige glazuur eraf druipen.
  • Leg de donuts op keukenpapier of bakpapier om het glazuur te laten drogen. Als de zijkanten te rommelig zijn, kun je met de punt van je (schone!) vinger rond de donut trekken om eventueel misplaatst glazuur weg te schrapen.

Tips voor de perfecte Vanille Gebakken Donuts

Vervangende suiker
Eventueel kun je kokosbloesemsuiker of palmsuiker gebruiken. Of gebruik ahornsiroop of honing. Houd er echter rekening mee dat al deze vervangingen de vanillesmaak en soms ook de kleur onderdrukken.

Vervangingsmeel
Het is prima om hier speltmeel te gebruiken. Smaakt net zo goed. Zo niet, beter.

Vervangende baking soda
Als je geen baking soda meer hebt of het nergens kunt vinden, kun je in plaats daarvan een extra theelepel baking soda gebruiken. Dat maakt dus in totaal anderhalve theelepel bakpoeder voor zes gebakken donuts.

Verdubbel het recept
Je kunt dit recept gemakkelijk verdubbelen, zelfs als je maar één donutpan hebt. De tweede batch kan op het aanrecht zitten en wachten tot de eerste batch is gebakken en afgekoeld. Vet je pan opnieuw in voor de tweede batch. Als je twee pannen hebt, yay! Ze passen allebei tegelijk in de oven, dus je hebt geluk!

Recept Vanille Gebakken Donuts

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 12 minuten
Totale tijd: 1 uur
Opbrengst: 6 donuts

Ingrediënten:

  • 120 ml melk(*)
  • 1 el azijn
  • vanillestokje of 1 tl vanillepasta (optioneel!)
  • 80 g basterdsuiker (superfijn)
  • 2 tl vanille-extract
  • 30 ml kokosolie, vloeibaar/gesmolten (of zonnebloemolie)
  • 1 eg
  • 130 g bloem
  • 0,5 tl bakpoeder
  • 0,5 tl zuiveringszout
  • snufje zout
  • Je kunt karnemelk gebruiken en de azijn weglaten.
  • Glazuur
  • banketbakkers (poeder)suiker
  • melk
  • vanilleboon

Instructies:

  • Meng in een mengkom melk met azijn. Bij gebruik van een vanillestokje, snijd het in de lengte door, schraap de zaadjes eruit en meng ze door de melk. Voeg ook het vanillestokje toe. Aan de kant zetten. Verwarm de oven voor op 180 °C (350 °F) en gebruik de boven-/onderwarmtefunctie. Meng in een andere kom de droge ingrediënten: bloem, bakpoeder, bakpoeder en zout. Vet de donutvorm in met een beetje boter of olie.
  • Haal het vanillestokje uit de melk. Voeg suiker, vanille-extract (en pasta, indien gebruikt) en olie toe aan de melk en roer om te combineren. Roer dan het ei erdoor.
  • Zeef de droge ingrediënten boven de mengkom en roer tot ze zijn opgenomen. Je krijgt een klonterig beslag.
  • Gebruik een spuitzak of een lepel om de donutvorm met het beslag te vullen. Zorg ervoor dat de centra niet bedekt raken met beslag.
  • Bak 12-14 minuten, of tot ze goudbruin zijn. De donuts moeten terugveren als je er zachtjes op drukt.
  • Laat afkoelen tot je de pan met je blote handen kunt vasthouden zonder je te verbranden. Zet een koelrek ondersteboven op de pan, draai ze samen om en schud een paar keer goed om de donuts uit de pan te laten komen. Laat volledig afkoelen voor het glazuur.
  • Maak de donutglazuur. Neem een ​​diep bord of een kom met een plat oppervlak, groot genoeg voor de donuts. Voeg een mooi laagje banketbakkerssuiker toe en vervolgens een eetlepel melk. Roer door elkaar. Je wilt een dikke, plakkerige puinhoop. Blijf indien nodig lepel voor lepel melk toevoegen.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte door, schraap de zaadjes eruit en meng ze door het glazuur.
  • Druk de donuts voorzichtig in het glazuur. Laat daarna het overtollige eraf druipen voordat je ze op een theedoek of een stuk bakpapier legt om het glazuur te laten drogen. Als het glazuur er rommelig uitziet, gebruik dan de punt van je (schone!) vingers om rond de donuts te trekken om het glazuur op te ruimen.

Bewaar luchtdicht bij kamertemperatuur gedurende 3-4 dagen, of 4-5 dagen in de koelkast.

Terug naar Brownies & More
Cocktails-recepten