Energietekort? Zo kom je stralend en vol energie het voorjaar door!

Kom je moeilijk je bed uit, heb je dipjes gedurende de dag en kun je het ’s avonds niet opbrengen om van de bank te komen? Zelfs niet nu het voorjaar is en de dagen weer langer en lichter zijn? Grote kans dat de leefstijl en het eetpatroon die je hanteert niet de juiste zijn voor jouw lichaam. Dit artikel nodigt je uit om te experimenteren en uit te zoeken wat je nodig hebt om meer energie te ervaren. Als je aan de slag gaat met deze tips, verzeker ik je van meer energie waardoor je fluitend je bed uit springt en stralend het voorjaar doorkomt!

Uw advertentie hier?

De beste energie tips

1. Drink water
Drink water. De meest eenvoudige tip die er is! Water drinken wordt door veel mensen onderschat maar is van essentieel belang als het om energie gaat. Je lichaam bestaat voor 70% uit water. Het is belangrijk om dit in balans te houden. Door te ademen, zweten en te plassen verliest je lichaam water gedurende de dag en nacht en als je dit niet aanvult krijg je last van kwaaltjes. Heb je hoofdpijn of voel je je moe? Laat de koffie en pijnstillers achterwege en drink water. Je zal zien dat het de meeste kwaaltjes als sneeuw voor de zon laat verdwijnen.

Begin elke dag met een groot glas en drink elk dagdeel een halve liter. Vind je dit lastig? Zet een wateralarm en zorg dat je altijd een flesje bij je hebt die je na kunt vullen.

2. Eet koolhydraatarm
Begin jij de dag met een broodje met hagelslag of kaas? Met de paplepel is ons ingegoten dat brood, aardappelen, rijst en pasta gezond zijn en daarom eten we ze meestal bij meerdere maaltijden per dag. Omdat deze voedingsmiddelen snelle koolhydraten bevatten zorgen ze voor snelle pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel waardoor je dipjes krijgt, sneller lichtgeraakt bent en vaak honger of trek hebt in zoetigheid.

Als je meer energie wilt ervaren en ook van je overtollige kilo’s af wilt, doe je er goed aan om koolhydraatarm te eten. Eet je dan helemaal geen koolhydraten meer? Jawel hoor! Je lichaam heeft koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Als je voldoende groenten en fruit eet en deze af en toe aanvult met quinoa, zoete aardappelen, havermout of boekweit, krijg je al snel genoeg koolhydraten binnen.

Je doet er goed aan je broodje met hagelslag als ontbijt te vervangen door een groene smoothie, schaaltje havermout, een omelet met groenten of wat Griekse yoghurt met noten. Zo maak je een energieke start van de dag.

3. Eet lichte maaltijden
Een groot bord vol eten is aantrekkelijk maar wist je dat je lichaam enorm veel energie kwijt is aan het verteren van voedsel? Als je zware of grote maaltijden eet, kan dat dus dipjes veroorzaken en een zwaar gevoel geven. Zo gaat eten zijn doel een beetje voorbij.

Als je meer energie wilt ervaren en wilt afslanken is het daarom belangrijk om licht te eten. Groene smoothies, soepen en salades zijn ideaal. Groenten zijn licht verteerbaar en bevatten veel belangrijke voedingsstoffen die je lichaam goed kan gebruiken. Ook kleine porties eten helpt je lichaam om gemakkelijker te verteren.

Weet je niet precies wat en hoeveel je eet? Schrijf het eens een paar dagen op, dat geeft veel inzicht!

4. Breath, go slow en relax
Een bekend probleem in de westerse samenleving is stress. Stress is de oorzaak van veel welvaartsziekten zoals burn-out, obesitas en kanker. Ren je vaak van afspraak naar afspraak en is je agenda altijd volgeboekt? Lijkt leuk een drukke baan, een groot sociaal netwerk en een gezin maar pas op dat het je niet de kop kost.

Als je merkt dat je een tekort aan energie ervaart en afspraken regelmatig aanvoelen als een “moetje” doe je er goed aan om de rem erop te gooien. Zowel sociaal als op je werk. Want voor wie doe je het eigenlijk allemaal?

Diep in ademen naar je buik, alles een tandje langzamer doen en elke dag bewust tijd besteden aan ontspannen kunnen ervoor zorgen dat je meer energie hebt en lekkerder in je vel zit.

Mediteren, yoga, wandelen, dansen en lekker een kop thee drinken op de bank zijn voorbeelden die je helpen ontspannen. Probeer eens wat verschillende dingen uit. Wat helpt jou om te ontspannen?

5. Drink groene smoothies
Als laatste, maar misschien wel beste tip: drink groene smoothies. Denk je nu, blugh, groenten drinken, daar heb ik geen trek in? Daag jezelf dan uit en geef ze een kans. Wees nieuwsgierig en zie deze tip als uitnodiging om eens iets anders te doen en jezelf en je lichaam te verrassen. In je comfortzone blijven zitten levert immers ook niets op!

Groene smoothies zijn ware vitamine bommetjes en voorzien je lichaam direct van energie. Ze ontgiften je lichaam waardoor ze de vetverbranding stimuleren en je huid laten stralen. Ze zijn licht verteerbaar, makkelijk klaar te maken en je kunt er oneindig mee variëren.

Heb je in de ochtend weinig tijd, of kom je ’s avonds vaak laat terug van werk en grijp je dan naar een boterham? Een smoothie is binnen vijf minuten klaar en daarmee voorzie je je lichaam van de belangrijkste voedingsstoffen die het nodig heeft. Ideaal dus als je een druk bestaan hebt.

Ben je nog niet zo bekend met smoothies? Probeer dit smoothie recept eens en laat je verrassen:

Recept voor een radijs smoothie

Benodigdheden voor 1 persoon:

 • 5 radijsjes
 • ¼ komkommer
 • 1 handje spinazie
 • 150 g blauwe bessen (bevroren)
 • 125 ml kokosmelk
 • 1 tl kaneel
 • 2 tl tahin
 • 1 el lijnzaad
 • Scheutje water

Zo maak je de smoothie:

 • Was de radijsjes en de komkommer en doe in de blender.
 • Voeg de spinazie, blauwe bessen, kokosmelk, kaneel, tahin, lijnzaad en een scheutje water toe en mix tot er een glad geheel ontstaat.
 • Giet in een glas en geniet!

Tip: Voeg een beetje kokosrasp toe.

Terug naar Afslanken en meer!
Cocktails-recepten